Onveilige website

Bevat jouw website (contact)formulieren, zoekbalken en inlogschermen zonder dat je website in een beveiligde verbinding voorziet? Dan zal Google jouw bezoekers waarschuwen met de melding dat jouw website onveilig is. Dat kan je nog wel eens bezoekers gaan kosten! In oktober 2017 komt Chrome versie 62 uit. Vanaf dat moment start Google met de melding ‘waarschuwing: onveilig’ bij websites die gebruik maken van invulvelden zonder een beveiligde verbinding (HTTPS).

Voorheen werkte Google met een beloningssysteem: websites met een beveiligde verbinding kregen een lichte SEO voorsprong op de zogenaamde ‘search engine results pages’(SERPs) van Google. Met de nieuwe ‘waarschuwing: onveilig’ maatregel gaat Google weer een stap verder; een regel die dus meer straft dan beloont.

Geldt dit ook voor mijn website?

Ja, het gaat op voor jouw website als deze:

enige vorm van invulvelden bevat. Denk hierbij aan contactformulieren, zoekvelden, login schermen, enzovoorts; en HTTP:// (zonder ‘s’) in de adresbalk gebruikt.

Wat moet ik dan doen?

Zijn beide aspecten hierboven op jouw website van toepassing, dan moet je een SSL certificaat installeren op je website. Deze zorgt voor een beveiligde verbinding. Hiermee vermijd je de waarschuwingsmeldingen die je websitebezoekers zien als ze jouw website bezoeken.

Nieuwe privacywet

De aankomende privacywet, die vanaf 25 mei 2018 van kracht zal zijn versterkt de noodzaak van ssl en beveiligde verbindingen. Al is het nu al vanuit CBP wettelijk verplicht om beveiligde verbindingen te hanteren bij websites en webshops die invulformulieren gebruiken, de sanctiemaatregelen gaan nog niet verder dan een dwangsom wanneer je het binnen een verzochte termijn niet aanpast. De verwachting is echter dat uit deze nieuwe wet een actiever boetebeleid voort zal komen.

Wil je meer weten over SSL-certificaten? Neem dan contact met mij op.

Bron: cap5.nl